open-menuopen-menu-rolloverclose-menuclose-menu-rollover
deacon-living-andrewjonesdesign-69979.jpg
Deacon House
Renovation of a four-storey, 400 square metre 1893 Victorian house in Toronto, including the recreation of the original brick facade, a complete interior renovation, side and rear additions, interiors, and millwork. The interior design manipulates light, volume, and materials to create a rich yet quiet series of spaces to enhance the experience of the client’s eclectic collection of design and art. It employs a warm palette of materials and textures to create tactile appeal - brushed and oiled oak for the floors and walls, extensive matching oak millwork, naturally cleft limestone flooring in the kitchen, buff honed limestone in the bathrooms, and a hand-hewn 18th century barn beam as a unifying sill for the arch-topped living room windows. Designed in collaboration with Tom Deacon.

2017
deacon-entry2-andrewjonesdesign-40726.jpg
deacon-house-17-living-room-toni-hafkenscheid-96343.jpgdeacon-house-16-exterior-toni-hafkenscheid-89639.jpg
deacon-living2-andrewjonesdesign-18207.jpg
deacon-dining2-andrewjonesdesign-58555.jpgdeacon-entry2-andrewjonesdesign-73922.tif
deacon-garden-room-andrewjonesdesign-07692.jpg
The front and back gardens were fundamental to the organization of the ground floor. The living room is three steps up, making it a perch from which to overlook the street, while the rear two-thirds of the ground floor was lowered to grade to flow directly onto the courtyard-like garden.
deacon-living3-andrewjonesdesign-16885.jpgdeacon-stair-andrewjonesdesign-93367.jpg
deacon-library1-andrewjonesdesign-66564.jpgdeacon-bedroom-andrewjonesdesign-66576.jpgdeacon-dressing-andrewjonesdesign-86659.jpg
The third-floor master suite is a single, open space with the dressing room treated as a piece of cabinetry, sitting between bed and bath.
deacon-bath2-andrewjonesdesign-06166.jpgdeacon-studio-andrewjonesdesign-53143.jpg
Photos: Toni Hafkenscheid